Pachnie silnie cytryną. Bazylia cytrynowa jest przyprawą. Znana jest również pod nazwą kemangi (w Azji). Jest łatwa w uprawie.
Bazylia cytrynowa jest przyprawą. Ma cytrynowy zapach, ale w smaku bardziej przypomina anyż. Photo by UnwateredOthernazwy:
kemangi, Meanglak, Ocimum basilicum citriodora, Ocimum citriodorumCechy:
Stały, ale uprawiany w Polsce jako roślina jednorocznaBazylię cytrynową można uprawiać w gruncie (z sadzonek), lub w doniczkach.
Bazylia cytrynowa jest byliną i może być uprawiana tylko w doniczkach. Jest odporna na przymrozki z Polski.
W ciepłych, ciemnych mieszkaniach bazylia cytrynowa może słabo przemarzać. Jest łatwa do rozpoczęcia z nasion. Łatwiej jest uprawiać ją jako roślinę jednoroczną.
Wysokość:
Około 60 cmKwitnienie:
Lipiec - sierpień (VII - VIII).Bazylia cytrynowa ma białe kwiaty. Są one małe i mało widoczne. Pojawiają się w pierwszym roku uprawy, ale tylko wtedy, gdy bazylia jest wysiewana wiosną.
Rozmnażanie:
NasionaUprawa bazylii cytrynowej jest łatwa.
Bazylię cytrynową można teoretycznie sadzić przez cały rok na parapecie.
Najlepiej wysiewać ją w marcu (III-IV) lub kwietniu (IV-IV) do rozsadników lub doniczek, ewentualnie nie później niż w sierpniu (VIII). Bazylia cytrynowa nie rośnie dobrze w innych miesiącach ze względu na brak światła słonecznego.Bazylia cytrynowa może być wysiewana na głębokość od 0,5-1 cm. Kiełkują one w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza. Po 7-14 dniach pojawią się pierwsze liście.
Wielkość nasion bazylii cytrynowej jest niewielka. Fot.:
UnwateredUse:
Przyprawa do dań orientalnych, potraw duszonych, lodów i innych deserów.Można jeść całą nadziemną część bazylii, łącznie z kwiatami. Bazylia cytrynowa silnie pachnie cytryną, ale dopiero po roztarciu lub pokrojeniu kwiatów lub liści. W smaku bazylia cytrynowa przypomina anyż.
Bazylia cytrynowa jest popularną przyprawą azjatycką.
Zbiory:
W ogrodzie - od maja do października (V-X), a na parapecie - cały rok.Bazylia cytrynowa najlepiej smakuje w stanie świeżym i zamrożona, np. w kostkach lodu.
Suche liście tracą swój silny cytrynowy zapach.W miarę potrzeb w kuchni można usunąć świeże liście i kwiaty bazylii cytrynowej.
Kwiaty bazylii cytrynowej są zazwyczaj białe. Zdjęcie autorstwa UnwateredPosition:
słoneczne.Bazylia cytrynowa wymaga dużej ilości światła słonecznego.
Najlepiej wynieść ją na zewnątrz, jeśli jest w doniczce.Gdy na zewnątrz jest szaro, w ciepłych mieszkaniach bazylia cytrynowa może przemarzać. Dlatego lepiej co roku sadzić ją z nasion.
Jeśli chcesz, aby bazylia cytrynowa spędziła zimę w Twoim domu, przygotuj dla niej miejsce na parapecie w jasnym, słabo ogrzewanym miejscu (temperatura około 15-18 stopni Celsjusza).
Gleba:
Żyzne; najlepiej kwaśne lub lekko kwaśne (pH 5,5-7,5)Podlewanie:
UmiarkowanaLatem bazylię należy podlewać codziennie, aby utrzymać wilgoć w glebie. Zima to czas, kiedy należy podlewać oszczędnie, zwłaszcza jeśli bazylia cytrynowa jest bardzo mało nasłoneczniona.
Nawożenie:
Co 2 tygodnie, od kwietnia do lipca (IV-VII).Do nawożenia bazylii najlepiej użyć naturalnego nawozu, np. odchodów dżdżownic.
Mrozoodporność.
Temperatury do 0 st.Szkodniki i choroby:
HardyBazylia cytrynowa rzadko choruje. Nie jest to problem. Brak światła słonecznego jest przyczyną słabego wzrostu i zasychania.
Liście bazylii cytrynowej Zdjęcie niepodlewaneCiekaweRóżne rodzaje bazylii cytrynowej
il.- Mrs. Mrs.
Warto wiedzieć.
- Bazylia cytrynowa jest krzyżówką dwóch różnych gatunków bazylii. Są to Ocimum basilicum (bazylia pospolita) i Ocimum americanum (bazylia amerykańska).
- Najczęstszym miejscem uprawy bazylii cytrynowej jest Azja. Jest ona częstą przyprawą w kuchni indyjskiej, indonezyjskiej i malezyjskiej.
Internetowy sklep ogrodniczy
Pozwól nam zadbać o Twój ogród
sklep.niepodlewam.pl
Zostaw komentarz