Kocioł włoski - uprawa, rozmnażanie, cięcie

30 sierpnia 2022 Zioła

Pachną jak maggi i curry. Kocanki włoskie mogą być stosowane jako roślina przyprawowa, ziołowa i ozdobna. Można je uprawiać zarówno w doniczkach jak i w gruncie.

Kocanki włoskie mogą być wykorzystywane zarówno jako roślina ziołowa, jak i ozdobna. Można je przycinać na przykład w kulki.

Inne nazwy:

Curry, Curry Plant, Curry Tree, Helichrysum italicum, Kocanka włoska, Curry włoskie, Magi, Maggi, Maggi Plant, Maggi Herb.

Nie jest powszechnie znana nazwa kocanki włoskiej (Helichrysum Italicum). Dlatego nieczęsto można spotkać w sklepach ogrodniczych nazwę kocanki włoskie (Helichrysum italicum), a zwłaszcza maggi, curry, Curry Plant. Nazwy te nawiązują do silnego zapachu roślin kocanki włoskiej, który jest bardzo podobny do maggi i przyprawy curry.

Kocanki włoskie mają bardzo podobny zapach do nich. Jest to zupełnie inna roślina, ale również posiada przyprawę, tak jak maggi i curry.

Cechy:

wiecznie zielony krzew.

Jest to pospolita roślina ozdobna, która uprawiana jest we Włoszech, gdzie najczęściej wykorzystywana jest jako kocanka. Jest to bylina, która może być uprawiana zarówno w doniczkach, jak i w gruncie.

Wiciokrzew włoski może być również wykorzystywany jako lek oraz jako przyprawa.

Wysokość:

70 cm

Uwagi:

Kocanki włoskie przy uprawie jako rośliny jednoroczne mogą osiągnąć jedynie 30 cm wysokości.

Można łatwo dostosować wymiary kocanki poprzez cięcie. Ścięte liście i młode pędy możesz wykorzystać jako przyprawę lub kosmetyk, np. do kąpieli.

Kwitnienie:

Czerwiec - lipiec (VI-VII).

Włoskie kocanki wykonane są z żółtych kwiatów. Można z nich zrobić suche bukiety.

Rozmnażanie:

nasiona, sadzonki

Włoskie heirloomy mogą być umiarkowanie trudne do rozmnażania:

  • Nasiona Wysiew do doniczek lub skrzynek w kwietniu (IV) Na powierzchni gleby znajdują się nasiona. Do kiełkowania potrzebują światła, więc nie można przykrywać ich kocankami. Kocanki włoskie kiełkują w ciągu 14 dni. Skrzynki powinny być przechowywane w pomieszczeniach ogrzewanych w temperaturze 18 stopni Celsjusza. Nasion nie należy podlewać pojemnikiem z wodą, ale zraszać (można to zrobić dłonią lub spryskać sprayem).
  • Sadzonki Sadzonki półzdrewniałe, które najlepiej ukorzeniają się między 1 lutego a 15 marca. Jeśli pobieramy sadzonki zimą z roślin kocanek w ogrodzie, należy je ukorzenić w domu. Po około trzech tygodniach pojawią się korzenie. Kocanki włoskie również mogą być trudne do ukorzenienia.

Można też rozmnażać kwiaty z sadzonek. Najlepiej ukorzenią się, gdy pod koniec zimy wystawimy je na słońce.

Roślina ozdobna, przyprawa, zioło, suszone bukiety

  • Roślina ozdobna - Kocanki włoskie są łatwe do posadzenia w gruncie lub w pojemnikach. Na rabatach dywanowych łatwo dostrzec piękno młodych kocanek włoskich. Włoskie kocanki mogą być sadzone w doniczkach jako pojedyncza roślina. Można je uprawiać w pojedynczych lub kilku roślinach. Można je przycinać na przykład w kulki. Stanowią srebrzyste tło dla innych roślin. Charakteryzują się silnym zapachem. Ich zapach przypomina curry z maggi i szczyptą piołunu.
  • Przyprawa Kocanki włoskie mogą być stosowane jako aromatyczna przyprawa do dań mięsnych, rybnych i warzywnych, w tym ziemniaków. Są gorzkie i nie mają takiego smaku jak prawdziwe curry. Mają niższy poziom cholesterolu.
  • Zioła Kocanki włoskie mają właściwości lecznicze. Ich olej może być stosowany w leczeniu migren, bielactwa i trądziku, blizn, a także bólów mięśniowych, siniaków. Znane są antydepresyjne właściwości kocanki curry. Aby leczyć problemy skórne, kilka kropel zapachu kocanki curry można dodać do kąpieli.
  • Suche bukiety - Kocanki włoskie można suszyć. Kwiaty ścina się w czerwcu lub lipcu (VI-VII).

Kurki włoskie są intensywnie pachnące. Ma silny aromat przypominający maggi i curry z nutą piołunu.

Cały rok (jako przyprawa), czerwiec, lipiec (jako zioło).

Kocanki włoskie mogą być wykorzystywane w kuchni zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej.

  • Świeże liście - obierać w miarę potrzeby (także zimą). Najbardziej aromatyczne wiosną i latem są młode liście kocanki włoskiej curry.
  • Suszone liście - Po zbiorze liście kocanki włoskiej są cienko rozkładane i suszone, tak aby można je było wykorzystać w suszarni do suszenia grzybów, warzyw i owoców.

Uwagi:

Olej ma najsilniejsze działanie lecznicze. Wygodnie jest kupić gotowy olej z kocanki włoskiej w sklepie zielarskim.

Przycinanie:

Maj - sierpień (V - VIII).

Możliwe jest przycinanie roślin kocanki włoskiej za pomocą pojedynczych gałązek lub ścinania. Można je formować za pomocą nożyczek, np. w kulki.

Włoskie kocanki curry można przycinać, gdy są sadzone jako rośliny jednoroczne.

Warto pociąć starsze kocówki włoskie curry. Są one wtedy gęstsze.

Kocanki włoskie, które zostały wykonane do kwiatów, np. suchych bukietów, nie powinny być przycinane.

Ścięte gałązki kocanek włoskich możesz wykorzystać do gotowania i kąpieli leczniczych w swojej wannie.

Możliwe jest przycinanie kocanek włoskich za pomocą nożyczek. Jest to łatwe do wykonania.

Nasłonecznienie

Dla włoskich kocanek curry ważne jest, aby miały dużo światła słonecznego. Teoretycznie mogą tolerować lekki półmrok, ale wtedy chorują, zimują dłużej, stają się mniej gęste i słabiej kwitną.

Doskonale włoskie kocanki curry kwitną na słonecznych zboczach, wzgórzach i skalniakach, które znajdują się blisko ścian.

Gleba

: średnia, przepuszczalna; pH 6,2-6,5.

Nie musi to być gleba piaszczysta. Nie może być ciężka, gliniasta lub podmokła.

Przesadzanie:

W gruncie - nie trzeba, w pojemnikach - co 2-3 lata.

Podlewanie:

Zimą - bardzo oszczędnie. Latem - rzadko, z wyjątkiem skrajnych susz.

Włoskie kocanki curry nie lubią być moczone w wodzie. Dobrze rozwijają się, gdy nie jest im za sucho, ale też nie za mokro.

Lepiej nie podlewać włoskich kocanek curry tak często, jak to możliwe.

Podlewanie:

Co 2 tygodnie, od kwietnia do lipca (IV-VII).

Jeśli uprawiasz kocanki włoskie curry jako zioło, najlepiej użyć

Do nawożenia możesz użyć nawozu z odchodów dżdżownic. Do ich uprawy jako roślin ozdobnych możesz użyć nawozów uniwersalnych (lub sztucznych), w zależności od opakowania.

Mrozoodporność

Średnia

Miejsce i termin sadzenia decydują o odporności na mróz u gruntowych kocanek włoskich.

Kocanki włoskie są najlepsze do zimowania. Można je sadzić do gruntu w maju lub czerwcu (V-VII), uprawiać na stanowiskach słonecznych i cienistych. Dobrze rozwijają się w zimach o średniej ilości opadów śniegu. Te same rośliny kocanki włoskiej mogą doskonale znosić mróz jednej zimy i odwilż następnej.

Wiosną konieczne jest odcięcie przemarzniętych pędów z kocanek włoskich. Rośliny szybko wracają do zdrowia.

Kocanki włoskie, które były uprawiane w donicach, należy na zimę przenieść do chłodniejszego pomieszczenia z oknem. Do gleby warto dodać ściółkę, np. korę lub szyszki.

Szkodniki i choroby:

Odporna

Włoskie kocurki curry rzadko chorują.

Istnieje wiele odmian włoskich kocurów curry

  • Nana - srebrzystość
  • Srebrzyste Białe Biało-srebrzyste

Warto wiedzieć

  • Kocanki włoskie od wieków stosowane są we Włoszech w medycynie ludowej. Korsyka to najlepszy olejek z włoskich kocanek.
  • Polska medycyna ludowa stosowała dziko rosnące kocanki piaskowe (Helichrysum Arenarium), które są podobne do kocanek włoskich.

30 sierpnia 2022 Zioła

0 Komentarze