Monstera dziurawa - uprawa - rozmnażanie i cięcie

13 stycznia 2024 Rośliny doniczkowe

Jej liście mają otwory i ścięte krawędzie. Monstera dziurawa to roślina pokojowa, która osiąga duże rozmiary. Jest łatwa w uprawie.

Inne nazwy: monstera deliciosa, Hole plant

window.googletag = window.googletag || ;googletag.cmd.push(function() );

googletag.cmd.push(function() );

 

Pochodzenie: Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa

Cechy: pnącze

Monstera dziurawa należy do rodziny obrazkowatych. Są spokrewnione z takimi roślinami jak aglaonema, alocasia, cantedeskia, phyllodedron, caladium, colocasia, obrazki, rzęsa, scindapsus, tuleja, zamiokulkas, zraz.

Monstera zmienia swój wygląd w zależności od wieku. Liście młodych okazów mają dziury jak ser szwajcarski. Im więcej mają lat, tym bardziej dziury zamieniają się w nacięcia. Młode monstery mają krzaczasty pokrój, podczas gdy starsze zamieniają się w pnącza. Korzenie powietrzne są również bardzo dekoracyjne. W naturze monstery wykorzystują je do wspinaczki oraz pobierania składników odżywczych i wody.

Wysokość: 2-3 m

Liście: zielone lub cętkowane

Monstera dziurawa jest ozdobna ze względu na swoje liście. Są one duże (do 80 cm średnicy), z otworami i nacięciami. Według naukowców ich kształt sprawia, że dzika monstera jest mniej podatna na uszkodzenia przez wiatr.

Uwaga: Dziurawe liście monstery należy od czasu do czasu odkurzyć lekko wilgotną szmatką. Czyste liście można nabłyszczać specjalnymi preparatami, także nawozami dolistnymi.

Kwiaty: zebrane w kolby otoczone białymi okwiatami.

Na kolbie (ma około 30 cm długości) znajdują się oddzielne kwiaty żeńskie i męskie. Wieczorami są one delikatnie, słodko pachnące. Kwiaty zapylane są przez nocne owady i nietoperze.

Prawdopodobnie pierwszy raz monstera zakwitła w Polsce w Ogrodzie Botanicznym w Warszawie. Było to w XIX w. Tak pisał o niej Edmund Jankowski (1849-1938) - słynny polski ogrodnik, biolog i znawca ogrodnictwa - na łamach "Przeglądu Ogrodniczego" w 1935 roku:

"Gdy praktykowałem tam w 1872 i 1873 r. ogromny okaz F. (filodendron, tak wówczas nazywano monstera - przyp. nie podlewam) zakwitł i rozpostarł swe osobliwe i zielonkawożółte od spodu, białe z wierzchu - skrzydła, po czym ukazały się kolby owocowe, podobne nieco kształtem do owocników kukurydzy. Najwyraźniej owoce te są jadalne w ich ojczyźnie. W Ogr. Botan. Jednak nie dojrzały, pomimo pozornie odpowiedniego ciepła i światła. Czego im brakowało do dojrzewania, nie wiem, ale fakt ten nie jest odosobniony i zdarza się w przypadku niektórych roślin uprawianych w szklarni".

Rozmnażanie: sadzonki pędowe i wierzchołkowe, a także sadzonki powietrzne

Monstera dziurawa najlepiej ukorzenia się w marcu i kwietniu (III-IV), w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Sadzonki powinny mieć co najmniej dwa liście.

Przycinanie: tylko starsze rośliny, jeśli są zbyt wysokie

Monstera jest zwykle przycinana tylko wtedy, gdy zaczyna rosnąć jak winorośl. Następuje to po latach wzrostu. Nie należy odcinać korzeni powietrznych. Bez nich monstery słabo rosną.

Stanowisko: jasne, ale nie w pełnym słońcu.

Dobrze rośnie zarówno w chłodnych, jak i przegrzanych zimą mieszkaniach.

Zimą preferuje temperaturę 18-20 stopni Celsjusza. Toleruje też wyższą, ale może wtedy uschnąć.

Gleba: żyzna, przepuszczalna, najlepiej z dodatkiem kory; odczyn lekko kwaśny pH 5,5-6,5.

Przesadzanie: co 2-3 lata

Stare, ciężkie okazy są trudne do przesadzenia. Co roku należy usunąć górną warstwę ziemi z doniczki. Następnie dodaje się świeżą ziemię.

Podlewanie: umiarkowane

Nawożenie: co 2 tygodnie od marca do października (III-X).

Monstera hollow jest zasilana nawozami do doniczkowych kwiatów ozdobnych z liści.

Mrozoodporność: brak

Choroby i szkodniki: odporny.

Rośnie zdrowo. Jeśli zachoruje, zwykle jest to spowodowane nadmiernym podlewaniem. Może wtedy zostać zaatakowana przez choroby grzybowe.

Ciekawe odmiany monstery pustej

  • Borsigiana - zielone liście
  • Sernik - cętkowane liście
  • Variegata - cętkowane liście

Warto wiedzieć

  • Owoce monstery są spożywane w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Są uważane za smaczne, ale zawierają dużo szczawianów. Mogą one sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych i powodować podrażnienia przewodu pokarmowego.
  • Historycznie, monstera pusta była uważana za filodendron. Jeszcze na początku XX wieku nadal nazywano je filodendronami pustymi.

"Wybitne, pierwszorzędne rośliny pokojowe, przydatne do dużych salonów na równi z palmami, wspaniałe dzięki niezwykłej formie, obfitości korzeni przybyszowych, podobnych do czarnych powojów, a wreszcie dzięki liściom, często ogromnym, perforowanym, trwałym" - pisał o monstera Edmund Jankowski w wydanej w 1880 r. książce "Kwiaty naszych mieszkań".

  • Oprócz monstery pustej, ( Monstera adansonii ) uprawiana jest również w doniczkach.

13 stycznia 2024 Rośliny doniczkowe

0 Komentarze