Produkuje duże, żółte i smaczne owoce. Jabłko Ginger Gold to letnie drzewo, które rzekomo zostało zasiane w 1969 roku przez huragan Camille. Pierwotnie pochodziło z USA.
Inne nazwy: Brak
Pochodzenie: 1969 (USA)
W USA jabłka ginger gold są szczególnie popularne. Sprzedawane są głównie w drugiej połowie lata. Są łatwo rozpoznawalne na półkach sklepowych ze względu na ich duży, żółty rozmiar.
Dojrzewanie: VIII sierpień
Owoce: duże (8 cm); lekko stożkowate, żółte, czasem z delikatnym rumieńcem; skórka gładka i błyszcząca, woskowa, miąższ kremowy, soczysty, słodki, chrupiący, smaczny; po przekrojeniu powoli ciemnieje
Zastosowanie: do soków, dżemów, musów, soków, ciast i sałatek.
Gleba: żyzna i najlepiej kwaśna (idealne pH 6,4-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Odporność: dobra
Toleruje zarówno niskie temperatury (do minus 34 stopni Celsjusza), jak i wysokie temperatury.
Odmiana ta jest umiarkowanie podatna na mączniaka prawdziwego.
Zapylacze obejmują: Akane. Cortland. Odkrycie. Elstar. Imperium. Freedom. Honeycrisp. Melrose. Spartan. Winter Banana
Ciekawostki
- Ginger Gold to sadzonka, która została przypadkowo zasadzona z Albemarle Pippin i najprawdopodobniej jabłoni. Została odkryta w sadzie w Zachodniej Wirginii w USA, który został zniszczony przez huragan Camille w sierpniu 1969 roku. Możliwe, że nasiona zostały przyniesione przez wiatr. Rosła na jabłoniach, które produkowały czerwone owoce.
- Właścicielami tego sadu byli Clyde Harvey i Frances Ginger Harvey. Odmiana ta została nazwana na cześć Frances Ginger Harvey.
- W latach 80-tych na rynku pojawiła się odmiana Ginger Gold. Obecnie jest to bardzo popularne letnie jabłko w Ameryce.
Zostaw komentarz