Gruszka cukrowa - uprawa, odporność, zapylacze

25 sierpnia 2023 Drzewa i krzewy owocowe

Grusza cukrowa ma słodkie, smaczne owoce. Grusza cukrowa jest odmianą odporną na mróz i choroby. Dojrzewa w drugiej połowie sierpnia.

Inne nazwy: Bellissime de Provence, Chevriers Dr. Stuttgardt, Geisshirten, Gaishirtle, Honigbirne, Hutzelbirne, Cockleberry, Stuttgart Cockleberry, Stuttgarter Cockleberry, Langstielige Stuttgarter Russelet, Poire des Cheeriers de Gaishirtle, Rousselet de Stuttgart, St. Russelet, Stuttgarter Gaishirtenbirne, Stuttgarter Geishirtel, Wahre Stuttgarter Geishirtel, Zuckerbirne

Pochodzenie: XVIII wiek (Niemcy) lub wcześniej

Gruszki Sugarberry pochodzą z Niemiec, z regionu Stuttgartu. Nadal są ulubionym owocem tego regionu. Według legendy, ale prawdopodobnie prawdziwej, została odkryta w rejonie Stuttgartu przez pasterza kóz. Po polsku nazywana jest również Koźlarką. W innych językach, takich jak niemiecki, jest tak samo.

Dojrzewanie: VIII sierpień

Gruszki Cukrowka dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Należy je zbierać szybko, zanim całkowicie dojrzeją na drzewie. Czas zbioru wynosi 7-10 dni. Owoce nie nadają się do przechowywania (psują się i przejrzewają). Dlatego rzadko można je znaleźć na rynku. Są to owoce sezonowe.

Owoce są małe i średniej wielkości (4-5 cm długości); wyglądają jak kropla wody. Skórka jest gładka i delikatna, żółto-zielona, a w miarę dojrzewania jasnożółta z licznymi rdzawymi plamkami i lekkim rdzawo-czerwonym rumieńcem od światła słonecznego. Miąższ jest biały, soczysty, smaczny, miękki i bardzo słodki.

Przeznaczenie: na pikle, marynaty, wino i nalewki, a także do surowej żywności, ciast, suszenia.

Gruszki cukrowe to owoce, które można wykorzystać "do wszystkiego". Trzcina cukrowa jest przetwarzana bardzo szybko ze względu na krótki okres zbiorów (7-10 dni). Suszenie jest jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu. Gruszki cukrowe doskonale nadają się do suszenia.

Gleba: przeciętna, najlepiej lekko kwaśna.

Grusza cukrowa nie dba o glebę.

Stanowisko: Słoneczne, toleruje półcień.

Grusza cukrowa może być sadzona w wielu różnych miejscach. W Niemczech grusza cukrowa była sadzona wzdłuż dróg, w celu ochrony przed wiatrem i na miedzach.

Dobrze rośnie w ogrodach na wysokości 500 metrów nad poziomem morza. Jej gruszki stają się wyjątkowo słodkie dzięki różnicy temperatur między dniem a nocą.

Najlepiej sadzić ją w odosobnionym miejscu. Jeśli chodzi o winorośl, idealne są słoneczne wzniesienia.

Drzewo osiąga średnie rozmiary. Każdego roku produkuje wiele owoców.

Odporność: bardzo dobra

Grusza cukrowa jest odporna na mróz, choroby i szkodniki. Grusza cukrowa nie wymaga oprysków chemicznych ani ochrony przed mrozem.

Zapylacze: , ,

Interesujące fakty

  • Gruszka Cukrowka jest traktowana jako polska gruszka w rejonie niemieckiego Stuttgartu, skąd pochodzi. Owoce są przetwarzane na regionalne specjały.
  • Gruszki Cukrowka zostały prawdopodobnie sprowadzone do Polski przez szkółkę Hoser w połowie XIX wieku. Gruszka Cukrowka była wówczas znana i sprzedawana pod nazwą Kozlarka Sztutgarcka. Profesor Edmiund Jankowski cytował Hoserów w 1881 roku mówiąc: "Ci panowie nie mogą wystarczająco pochwalić dobroci tej gruszki. Jest bardzo lubiana i poszukiwana przez publiczność".
  • Gruszka Cukrówka jest nadal dostępna w polskich sklepach. Najbardziej popularna w Niemczech.

Stare grusze występują w wielu odmianach.

Źródło: *Wiedza własna *"Ogrodnik" z 1881 r. *"Obstarten", Johann-Heinrich Rolff, 2002. *"Dutch Orchard", Groningen, J.B. Wolters, 1868 *"Deutsche Pomologie", Wilchelm Lauche, 1882-1883.

Ten rysunek gruszy cukrowej z XIX wieku został opublikowany przez Bibliotekę Wageningen UR w Holandii.

25 sierpnia 2023 Drzewa i krzewy owocowe

0 Komentarze