Jej owoce są pyszne. Dobrym wyborem jest grusza Tongrow, stara odmiana jesienno-zimowa. Owoce można jeść od października do lutego.
Gruszka Tongrowka - rysunek z książki "Deutsche Pomologie", 1882-1883 autorstwa Wilhelma Lauche. Pochodzi z biblioteki Wageningen UR. W Polsce znana jest również pod nazwą Bera Durondeau.Inne nazwy: Bera Durondeau, Beurre Durondeau, Birne von Tongres, De Tongre, Durandeau, Durondeau, Poire de Tongre
Pochodzenie: ok. 1811 r. (Belgia).
Dojrzewanie: Październik - listopad (X-XI)
Jest to odmiana jesienno-zimowa. Gruszki Tongrow dostępne są do stycznia - lutego (I - II).
Owoce duże i umiarkowanej wielkości (długość ok. 9 cm); skórka w okresie dojrzałości cienka, ale jędrna, z rumieńcem od słońca, z cynamonowym odcieniem; miąższ kremowy, bardzo soczysty, smaczny, miękki, rozpływający się w ustach, słodki, lekko przyprawiony.
Przeznaczenie do spożycia bez gotowania
Gleba żyzna (preferowane pH 6,2-6,7)
Grusza Tongrow jest dość wymagająca co do żyzności gleby.
Stanowisko słoneczne
Drzewo rośnie szybko. Daje obfite owoce. W przeszłości Tongrowka była szczepiona na pigwie.
Odporność: dobra
Jest bardzo odporna na mróz. Nie wymaga oprysków. Jest odporna na choroby takie jak zaraza ogniowa, parch i inne.
Zapylacze: Bera Boska, Bonkreta Williamsa, Dobra Ludwika, Duanna Zimowa, Hardenpont Zimowa, Komisówka, Konferencja, Kongresówka, Madame Verte, Paryżanka.
Ciekawostki
- Charles Louis Durondeau (1766-1857), Tongre-Saint-Martin, Belgia, był tym, który wyhodował gruszkę Tongrow z nasion. Najprawdopodobniej miało to miejsce w 1811 roku. Nowa odmiana została wypuszczona na rynek w 1823 roku. Mimo wspaniałego smaku i odporności przez wiele dziesięcioleci była tylko lokalną odmianą. Durondeau to nazwisko hodowcy. Uczynił z niej dzieło swojego życia.
- Grusza tongrowa nie była popularna w Polsce. Polscy ogrodnicy znali ją od XIX wieku. Wspomniał o niej Edmund Jankowski w artykule "Belgijscy hodowcy gruszek", opublikowanym w "Ogrodniku Polskim" w 1893 roku.
- Gruszka Tongrow, odmiana odporna i smaczna, jest bardzo ceniona we Francji i Belgii. W tych krajach łatwo jest kupić sadzonkę. Często sprzedawana jest pod nazwą Beurre Durondeau.
Źródło:
- Osobista wiedza
- Deutsche Pomologie, Wilchelm Lauche, 1882-1883 r.
- Ogrodnik Polski, 1893
Rysunek gruszki Tongrow z XIX wieku został opublikowany za zgodą Biblioteki Wageningen UR w Holandii.
Internetowy sklep ogrodniczy
Pozwól nam zadbać o Twój ogród
sklep.niepodlewam.pl
Zostaw komentarz