Nawet w piaszczystej glebie dobrze się rozwija. Francuska gruszka ananasowa to pyszny, rozpływający się w ustach owoc. Pochodzi z 1784 roku i jest niezwykle starą odmianą.
Francuska gruszka ananasowa - Rysunek z książki "Deutsche Pomologie", 1882-1883 autorstwa Wilhelma Lauche z biblioteki Wageningen UR.Inne nazwy
Ananasbirne de Courtray, Ananasbirn von Courtray, Ananas de Courtrai, Ananas de Courtray, ananas francuski.Pochodzenie:
Przed 1784 rokiem (prawdopodobnie Belgia).Dojrzewanie:
Sierpień-wrzesień (VIII-IX)Owoce:
Duże (8-10 cm długości); ładny gruszkowy kształt; w słońcu żółtawe z lekkim rumieńcem; skórka matowa. Skórka żółto-biała. Miąższ żółto-biały. Jest łagodnie pikantny i smaczny.Przeznaczenie:
Owoce deserowe, najlepiej spożywać na surowo.Gruszki z ananasem można przechowywać w chłodzie przez krótki czas. Przy zbyt długim przechowywaniu tracą swój smak.
Gleba:
Ananas francuski dobrze rozwija się w piaszczystej glebie.Stanowisko:
Stanowisko słoneczne, toleruje lekki cień.Odporność:
Dobre, ale młodsze drzewa lepiej zabezpieczyć na zimę.Ananas francuski jest zdrowy i ma rozłożystą koronę.
Ciekawostki
- French Pineapple to rzadko spotykana odmiana.
- Odmiana ta była polecana przez IV Kongres sadowników w Częstochowie w 1909 roku.
Wymień inne odmiany gruszy sprzed 1914 r. CZYTAJ
Źródło:
*Wiedza własna *"Sad i ogród owocowy" Edmunda Jankowskiego, 1912 r.
*"Deutsche Pomologie" z lat 1882-1883 autorstwa Wilchelma Lauche.
Ta XIX-wieczna rycina jest publikowana za zgodą biblioteki Wageningen UR, Holandia
Sklep ogrodniczy online
Pozwól nam zadbać o Twój ogród
sklep.niepodlewam.pl
Zostaw komentarz