Najczęściej jest stosowany w zaburzeniach trawienia i na depresję. Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) to także przyprawa w kuchni. Można go używać do przygotowania oleju dziurawcowego czy nalewki dziurawcówki.
Zbiór dziurawca zwyczajnego zaczyna około 24 czerwca. Najlepsze do zbioru są pędy z młodymi kwiatami i pąkami. Fot.NiepodlewamDziurawiec zwyczajny to popularne zioło, najczęściej kupowane w aptekach pod postacią tabletek lub herbatek. Można go jednak mieć także w ogrodzie lub na parapecie czy balkonie. Uprawa dziurawca jest prosta.
Zbiór dziurawca zawsze zaczyna się około 24 czerwca.
Dlatego jedne z jego wielu popularnych nazw to ziele świętojańskie oraz ziele św. Jana.Skład chemiczny
- Flawonoidy – do 4%
- Garbniki – do 12%
- Olejek eteryczny – do 1%
- Inne – m.in. hyperycyna, witaminy C i K, czerwień dziurawcowa
Dane: „Poznajemy zioła” Krystyny Mikołajczyk i Adama Wierzbickiego
Zastosowanie lecznicze
Głównie zaburzenia trawienia, schorzenia wątroby i pęcherzyka żółciowego, depresja, choroby kobiece, zapalenie dróg moczowych, trudno gojące się rany, oparzenia, owrzodzenia.
Podczas kuracji trzeba unikać opalania.
Zastosowanie w kuchni
Młode listki i kwiaty można dodawać do sałatek oraz dań z ryb.
Ziele dziurawca nadaje się przygotowania nalewki dziurawcówki lub likieru, a także oleju dziurawcowego (podawanego przy łagodnych depresjach). Dziurawiec zwyczajny łatwo uprawia się w ogrodzie. Kwiatki i liski można dorzucać np. do sałatek. Fot.NiepodlewamCiekawostki
- Świeże kwiaty dziurawca zwyczajnego roztarte w palcach wydzielają czerwony sok (stąd jedna z ludowych nazw dziurawca to krewka Matki Boskiej).
- Dziurawiec jest stosowany w medycynie od tysiącleci. Był lekiem na wszystko (stąd inna nazwa – ziele na 99 dolegliwości).
- Gdy spojrzeć pod światło, liście sprawiają wrażenie, jakby miały dziurki (stąd nazwa dziurawiec). W rzeczywistości są to prześwitujące zbiorniczki olejku.
Internetowy sklep ogrodniczy
Pomożemy zająć się Twoim ogrodem
sklep.niepodlewam.pl
Zostaw komentarz