Stewia - uprawa i rozmnażanie, zastosowanie

23 grudnia 2022 Zioła

Można ją stosować do słodzenia herbaty, kawy, ciast, a nawet dla diabetyków. Stewia, to indyjskie zioło, które jest słodsze od cukru. Jest łatwe w uprawie.

Stewia smakuje równie słodko jak cukier. Może go doskonale zastąpić. Photo by UnwateredOther

nazwy:

Sweet

zioło, Stevia rebaudiana

Cechy:

Bylina

Stewia jest często sprzedawana jako roślina jednoroczna, choć w rzeczywistości jest to bylina. Stewia może być uprawiana w doniczkach przez wiele lat.

Stewia może być również uprawiana w gruncie z sadzonek. Stewia może być sadzona do gruntu po 15 maja. Nie jest wrażliwa na przymrozki.

W polskim klimacie wygodniejsza jest uprawa stewii w doniczkach. Zbiór liści trwa dłużej. Stewię można przechowywać w domu przez zimę.

Wysokość:

50-70 cm

: Kwitnienie:

Październik - listopad (XXI-XI).

Stevia rebaudiana znana jest ze swoich białych kwiatów. Są one małe i dyskretne, nie mają wyczuwalnego zapachu. W pierwszym roku uprawy pojawiają się kwiaty. Kwiaty mogą pojawić się również w pierwszym roku uprawy.

Sadzonki stewii mogą być trudne do uprawy w domu ze względu na brak światła i owadów zapylających.

Kwiaty stewii są małe i dyskretne. Fot. UnwateredPropagation

:

nasiona, sadzonki, kłącza.

Stewia jest średnio trudna do rozmnażania.

  • Nasiona- Siew w doniczkach w marcu i kwietniu (III-IV). Nasiona stewii powinny być wysiewane na głębokość nie większą niż 0,5 cm. Nasiona stewii szybko tracą zdolność do kiełkowania. Podczas kiełkowania należy utrzymywać je w temperaturze co najmniej 22 stopni Celsjusza.
  • Sadzonki pobiera się ze starszych roślin, a następnie ukorzenia. Sadzonki najlepiej rosną jesienią i wczesną wiosną.
  • Podział - Starsze rośliny mogą tworzyć kępy, które można podzielić i przesadzić do innych doniczek. Najlepszą porą roku jest wiosna.
Nasiona stewii są małe. Wyglądem przypominają przecinki. Fot.

:

Nie podlewamUżywaj

:

Słodzenie napojów, deserów i ciast, sosów, sałatek oraz w dietach antycukrzycowych w celu zapobiegania próchnicy zębów.

Można spożywać całą roślinę. Najlepiej smakują liście stewii. Połową małego listka stewii można posłodzić np. filiżankę lub herbatę.

Stewia jest bogata w glikozydy. Dzięki temu jest słodsza od cukru.

W rzeczywistości nie jest to cukier. Stewia może być używana do słodzenia potraw i napojów, ale nie ma żadnych skutków ubocznych, takich jak przyrost masy ciała, psucie się żywności czy podwyższony poziom cukru we krwi. Po konsultacji z lekarzem każdy, kto ma cukrzycę lub jest w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia tej choroby, może nią słodzić.

Świeża stewia jest słodsza od cukru. Suszona stewia smakuje bardziej słodko.

Ma wyraźny świeży smak, ale smak jest bardzo podobny do cukru.

Glikozydy stewii tracą słodycz po podgrzaniu powyżej 180 stopni Celsjusza. Dlatego ciasta z dodatkiem stewii piecze się w maksymalnej temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasta i torty wykonane ze stewią są zawsze blade. Dzieje się tak dlatego, że nie występuje tu efekt karmelizacji jak w przypadku cukru.

Stewia może być również stosowana w deserach, kisielach i kompotach.

Stewia ma właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i lekko obniża ciśnienie krwi.

Świeże łodygi lub liście stewii mogą być stosowane do zapobiegania próchnicy zębów.

W składzie stewii znajdziemy również witaminę C, żelazo i wapń.

Łodygi stewii są suszone i mielone. Można je również wykorzystać do słodzenia potraw. Fot. UnwateredHarvesting

:

Od marca do grudnia (III-XII).

Stewia może być używana w stanie świeżym lub suszonym.

  • Świeża stewia - Liście można usuwać w miarę potrzeby. Można pobudzić wzrost stewii, uszczypując wierzchołki pędów. Nadają się one do słodzenia.
  • Suszona stewia - Całą roślinę ścina się jesienią tuż przed kwitnieniem i suszy. Gdy dobrze wyschnie stewia może być zmielona w młynku do kawy lub młynku do ziół. Zmielony susz stosuje się do słodzenia potraw.

Stanowisko:

Sunny

Stewia potrzebuje dużo światła słonecznego przez cały rok. Doniczkę ze stewią można wynieść na balkon lub taras także latem.

Zimę stewia woli spędzić w jasnym, nieogrzewanym miejscu (temperatura około 18 stopni Celsjusza). Stewia może uschnąć w wyższych temperaturach, nawet jeśli jest podlewana. Tej rośliny nie należy wyrzucać! Należy odciąć uschnięte pędy i czekać na wiosnę. Stewia prawie zawsze wypuszcza młode pędy ze swoich kłączy.

Gleba:

Żyzne, najlepiej kwaśne (pH 5)

Stewia jest ogólnie tolerancyjna wobec gleby i jej pH.

Podlewanie:

Umiarkowanie

Stewię należy podlewać latem raz w tygodniu, tak aby gleba pozostała lekko wilgotna. Zima to czas, kiedy należy podlewać oszczędnie.

Nawożenie:

Co 2 tygodnie, od kwietnia do lipca (IV-VII).

Najlepszym sposobem nawożenia stewii jest nawóz naturalny.

Liść stewii. Fot.

NiepodlewaneMróz

Opór

:

brak.

Stewia zamarza w temperaturze 0 stopni Celsjusza. Chociaż starsze rośliny wytrzymują niższe temperatury, ich liście mogą często opadać.

Szkodniki i choroby:

Odporna

Choroby stewii zdarzają się rzadko. Główną przyczyną usychania (najczęściej w zimie), jest zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu.

Nadmierne podlewanie Stewii może prowadzić do chorób grzybowych.

Stewia w różnych ciekawych formach

  • Sweety Star ma słodsze i delikatniejsze w smaku liście
Stewia Sweety Star fot. UnwateredWorth

Knowing

.
  • Stevia rebaudiana występuje w Ameryce Południowej. Indianie Guarani stosują ją jako lek i w kuchni od ponad 1500 lat. Oprócz Stevia redubdiana istnieje około 200 innych gatunków stewii.

Internetowy sklep ogrodniczy

Pozwól nam zadbać o Twój ogród

sklep.niepodlewam.pl

23 grudnia 2022 Zioła

0 Komentarze