Posiada ona ciemnozielone liście. Bazylia genueńska charakteryzuje się silnym zapachem. Świetnie nadaje się do pesto, zupy pomidorowej i pizzy.
Bazylia pospolita Genovese, słodka odmiana bazylii, jest bardzo aromatyczna. Ma zielony kolor i jest bardzo mocna w aromacie. Fot. UnwateredOthernazwy:
Bazylia Genovese, bazylia Genovese Giant, bazylia Gigante Genovese, bazylia ogrodowa Genovese, bazylia właściwa Genovese, bazylia pospolita Genovese, Ocimum basilicum
GenoveseCechy:
Trwały, ale uprawiany w Polsce jako roślina jednorocznaBazylia pospolita Genovese jest odmianą płodną i wysoką.
Ma duże, ciemnozielone liście o ciemnym odcieniu. Może być uprawiana w gruncie (z nasion) lub w doniczkach. Jest odporna na niewielkie przymrozki.Wysokość:
50-60 cmKwitnienie:
Lipiec - sierpień (VII - VIII).Bazylia Genueńska kwitnie po około 3 miesiącach od wysiewu.
Kwiaty są małe, białe i pachnące, tak jak cała roślina.
Rozmnażanie:
NasionaBazylia Genovese może być łatwo rozmnażana.
W doniczkach lub w ogrodzie nasiona sadzi się w marcu lub kwietniu (III-IV). Bazylię można też wysiewać później, aż do sierpnia (VIII). Rośliny bazylii nie zakwitną przed zimą, jeśli są mniejsze.
Bazylię Genovese należy wysiewać płytko (0,5-1 cm).
Nasiona mogą zachować zdolność kiełkowania nawet przez pięć lat. Kiełkują najlepiej, gdy temperatura wynosi co najmniej 20 stopni Celsjusza.Zastosowania:
W kuchni znajdziesz pesto, przyprawy do sałatek i pizzy. W medycynie znajdziemy okłady ze zmiażdżonych liści, które łagodzą owadzie rany.Większość bazylii Genovese może być spożywana, z wyjątkiem korzeni.
Najlepsze są młode liście. Na przykład kwiaty są świetne do sałatek.Najstarsze pędy bazylii pod koniec lata stają się zdrewniałe. Są wtedy niejadalne.
Genovese można określić jako bazylię o słodkim smaku.
Ma silny zapach. Bazylia znana jest ze swojego silnego zapachu. Piękną ozdobą ogrodu jest również kwitnąca bazylia Genovese. Fot. UnwateredHarvesting:
Maj - październik (VX).Bazylia Genovese może być używana w stanie świeżym lub suszonym.
W postaci suszonej dobrze zachowuje swój zapach.Stanowisko:
SunnyJeśli bazylia Genovese była uprawiana w doniczce, najlepiej wynieść ją na zewnątrz, aby mogła cieszyć się latem.
Gleba:
Żyzne; najlepiej kwaśne lub lekko kwaśne (pH 5,5-7,5)Bazylia genueńska toleruje glebę.
Jest jednak mniej płodna na glebach o słabszym odczynie.Podlewanie:
UmiarkowanieNawożenie:
Co 2 tygodnie, od kwietnia do lipca (IV-VII).Bazylię Genovese można nawozić naturalnym nawozem, np. biohumusem.
Mrozoodporność.
Starsze okazy mogą osiągnąć minus 5 stopni Celsjusza.Szkodniki i choroby:
HardyBazylia Genovese może być uprawiana w sposób zdrowy. Najczęściej będzie chorować z braku światła słonecznego.
Warto wiedzieć.
- Bazylia Genovese, stara odmiana pochodzi najprawdopodobniej z połowy XIX wieku.
Choć nie wiadomo skąd pochodzi, możliwe, że jest włoski.
- Genovese to po włosku genueńczyk.
- Bazylia genueńska, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, jest bardzo popularna.
Internetowy sklep ogrodniczy
Pozwól nam zadbać o Twój ogród
sklep.niepodlewam.pl
Zostaw komentarz