Styryjskie drzewo burgundzkie - Kultura, odporność, zapylacze

12 października 2022 Drzewa i krzewy owocowe

Wytwarza smaczne owoce, które można wykorzystać do wyrobu domowych alkoholi, ciast i suszenia. Burgundia styryjska jest starą odmianą zimową. Jest odporna na działanie mrozu.

Drzewo styryjskie Borsderfiana - Rysunek z książki Rudolfa Stolla "Oesterreichisch-ungarische Pomologie" z 1888 roku.

Inne nazwy

Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker de Stirie, Maschanzker styryjski, maschanzker styryjski, Steirischer Maschanzker, Steirischer Winter-Borsdorfer, Steirischer Winter-Maschanzker, Styrian misen

Pochodzenie:

Przed 1877 rokiem (prawdopodobnie Austria).

Styryjska jabłoń Borsdorfer jest prawdopodobnie znacznie starsza.

Po raz pierwszy została opisana w 1877 roku. Była powszechnie znana i uprawiana w Styrii, czyli dzisiejszej Austrii. Sprzedawano ją na wiedeńskich targowiskach.

"Uprawiają głównie zadziory styryjskie. Mają też renety królowej, renety szare i złote oraz renety królowej" - pisał Ogrodnik Polski w 1888 roku.

Dojrzewanie:

Grudzień-czerwiec (XII-VI)

Styryjskie jabłko bordowe zbiera się dopiero w drugiej połowie października (X).

Jest to odmiana zimowa, która może być bardzo dobrze przechowywana.

Owoce:

Wielkość mała i średnia (ok. 5-6 cm); prawie okrągła; skórka zielonożółta z nielicznymi brązowymi plamami, czasem z lekkim rumieńcem od słońca (większym przy dużej różnicy temperatur między dniem a nocą); miąższ kremowy i soczysty, jędrny, średnio słodki.

Owoce Burgunda styryjskiego są mniejsze od Burgunda szlachetnego.

Zastosowania:

Ciasta i inne desery, suszone, domowe alkohole, owoce deserowe.

Styryjskie jabłka burgundzkie można obecnie spotkać w południowej Austrii.

Znane są z placków z jabłkami, oraz alkoholi. Uważa się, że Burgundie styryjskie mają większy procentowy udział niż inne odmiany jabłek.

Gleba:

Żyzne, najlepiej lekko kwaśne (idealne pH między 6,2 a 6,7).

Słaba gleba to problem dla jabłoni Styrian Burgundy. Dobrze rozwija się w glebie bogatej w winorośl.

Stanowisko:

Słoneczna

Drzewo Burgundii Styryjskiej w młodych latach dojrzewa powoli, ale potem rośnie powoli. Obficie owocuje, ale po 12-15 latach może jeszcze owocować. Dobrze znosi podmuchy wiatru.

Może być sadzone w górach na wysokości do 500 m.

Odporność:

W zależności od stanowiska może być bardzo dobra lub zła.

Burgundowiec styryjski jest zdrowy i nie przemarza. Nie potrzebuje żadnych chemicznych oprysków, aby zapobiec chorobom, ale wymaga odpowiedniego miejsca.

Jabłoń Burtzovka Styryjska jest podatna na parcha w wilgotnych miejscach. Odmiana ta uwielbia wietrzenie.

Owoce dobrze się przechowują.

Zapylacze Jonathan, Królowa Renet

.

Ciekawe fakty

  • Jabłoń Styrian Burgundy była popularna w Austrii aż do lat 60. XX wieku. Odmiana ta jest dziś przesadzana jako regionalny przysmak.
  • W Niemczech i Austrii łatwo znaleźć młode drzewko Burtzovki Styrii. W Polsce jest to wybór kolekcjonerski.
  • Jabłoń Burstovka Steyria nie jest zbyt popularna w Polsce. Została posadzona około XX wieku. Dobrze rozwija się w specyficznym klimacie, którego wymaga. Zrodzi wspaniałe owoce, jeśli trafi się na jej upodobania bez specjalnych zabiegów.

Inne stare odmiany jabłoni KLIKNIJ TUTAJ

Źródło:

  • Twoja wiedza
  • "Ogrodnik Polski", 1888-1896 r.
  • "Oesterreichisch - ungarische Pomologie", Rudolf Stoll, 1888 r.

Internetowy sklep ogrodniczy

Pozwól nam zadbać o Twój ogród

sklep.niepodlewam.pl

12 października 2022 Drzewa i krzewy owocowe

0 Komentarze