Wytwarza smaczne owoce, które można wykorzystać do wyrobu domowych alkoholi, ciast i suszenia. Burgundia styryjska jest starą odmianą zimową. Jest odporna na działanie mrozu.
Drzewo styryjskie Borsderfiana - Rysunek z książki Rudolfa Stolla "Oesterreichisch-ungarische Pomologie" z 1888 roku.Inne nazwy
Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker de Stirie, Maschanzker styryjski, maschanzker styryjski, Steirischer Maschanzker, Steirischer Winter-Borsdorfer, Steirischer Winter-Maschanzker, Styrian misenPochodzenie:
Przed 1877 rokiem (prawdopodobnie Austria).Styryjska jabłoń Borsdorfer jest prawdopodobnie znacznie starsza.
Po raz pierwszy została opisana w 1877 roku. Była powszechnie znana i uprawiana w Styrii, czyli dzisiejszej Austrii. Sprzedawano ją na wiedeńskich targowiskach."Uprawiają głównie zadziory styryjskie. Mają też renety królowej, renety szare i złote oraz renety królowej" - pisał Ogrodnik Polski w 1888 roku.
Dojrzewanie:
Grudzień-czerwiec (XII-VI)Styryjskie jabłko bordowe zbiera się dopiero w drugiej połowie października (X).
Jest to odmiana zimowa, która może być bardzo dobrze przechowywana.Owoce:
Wielkość mała i średnia (ok. 5-6 cm); prawie okrągła; skórka zielonożółta z nielicznymi brązowymi plamami, czasem z lekkim rumieńcem od słońca (większym przy dużej różnicy temperatur między dniem a nocą); miąższ kremowy i soczysty, jędrny, średnio słodki.Owoce Burgunda styryjskiego są mniejsze od Burgunda szlachetnego.
Zastosowania:
Ciasta i inne desery, suszone, domowe alkohole, owoce deserowe.Styryjskie jabłka burgundzkie można obecnie spotkać w południowej Austrii.
Znane są z placków z jabłkami, oraz alkoholi. Uważa się, że Burgundie styryjskie mają większy procentowy udział niż inne odmiany jabłek.Gleba:
Żyzne, najlepiej lekko kwaśne (idealne pH między 6,2 a 6,7).Słaba gleba to problem dla jabłoni Styrian Burgundy. Dobrze rozwija się w glebie bogatej w winorośl.
Stanowisko:
SłonecznaDrzewo Burgundii Styryjskiej w młodych latach dojrzewa powoli, ale potem rośnie powoli. Obficie owocuje, ale po 12-15 latach może jeszcze owocować. Dobrze znosi podmuchy wiatru.
Może być sadzone w górach na wysokości do 500 m.
Odporność:
W zależności od stanowiska może być bardzo dobra lub zła.Burgundowiec styryjski jest zdrowy i nie przemarza. Nie potrzebuje żadnych chemicznych oprysków, aby zapobiec chorobom, ale wymaga odpowiedniego miejsca.
Jabłoń Burtzovka Styryjska jest podatna na parcha w wilgotnych miejscach. Odmiana ta uwielbia wietrzenie.
Owoce dobrze się przechowują.
Zapylacze Jonathan, Królowa Renet
.Ciekawe fakty
- Jabłoń Styrian Burgundy była popularna w Austrii aż do lat 60. XX wieku. Odmiana ta jest dziś przesadzana jako regionalny przysmak.
- W Niemczech i Austrii łatwo znaleźć młode drzewko Burtzovki Styrii. W Polsce jest to wybór kolekcjonerski.
- Jabłoń Burstovka Steyria nie jest zbyt popularna w Polsce. Została posadzona około XX wieku. Dobrze rozwija się w specyficznym klimacie, którego wymaga. Zrodzi wspaniałe owoce, jeśli trafi się na jej upodobania bez specjalnych zabiegów.
Inne stare odmiany jabłoni KLIKNIJ TUTAJ
Źródło:
- Twoja wiedza
- "Ogrodnik Polski", 1888-1896 r.
- "Oesterreichisch - ungarische Pomologie", Rudolf Stoll, 1888 r.
Internetowy sklep ogrodniczy
Pozwól nam zadbać o Twój ogród
sklep.niepodlewam.pl
Zostaw komentarz