Jest genetycznie odporna na choroby. Jabłoń Liberty jest również odporna na mróz. Owoce zbierane są w październiku.
Inne nazwy: Brak
Pochodzenie: 1978 (USA)
Dojrzewanie: Październik
Jest to odmiana jesienna. Jabłka są zwykle zbierane na początku października. Mogą być spożywane natychmiast. Mogą być przechowywane w chłodnym, suchym miejscu przez około tydzień.
Owoce: Średniej wielkości (ok. 6 cm); prawie okrągłe, żółto-czerwone z karminowym odcieniem pokrywającym powierzchnię owocu; miąższ biały, słodki, soczysty, smaczny.
Odmiana Spartan ma podobny wygląd i smak.
Zastosowanie: owoce deserowe do ciast, kompotów itp.
Gleba: żyzna, lekko kwaśna (idealne ph 6,2-6,7).
Stanowisko: słoneczne
Drzewa osiągają średnie rozmiary. Drzewa owocują regularnie i obficie. Odmiana ta owocuje bardzo szybko po posadzeniu.
Odporność: bardzo dobra
Odmiana ta jest odporna na parcha, mączniaka prawdziwego, rdzę, mróz i zarazę ogniową.
Zapylacze: Idared
Interesujące fakty
- Jabłoń Liberty została wyhodowana w New York State Agricultural Experimental Station w Geneva, niedaleko Nowego Jorku. Była częścią programu hodowlanego mającego na celu znalezienie nowych odmian odpornych na parcha. Program rozpoczął się w 1949 roku. Jabłoń Liberty była pierwszą obiecującą odmianą uzyskaną w ramach tego programu. Została wyhodowana z nasion wyhodowanych w 1955 roku. Po raz pierwszy została wprowadzona na rynek w 1978 roku. Była odporna na parcha jabłoni, a także inne choroby, takie jak rdza, mączniak prawdziwy i zaraza ogniowa.
- Liberty jest krzyżówką wielu odmian, w tym Jersey Black, Macoun i McIntosh. Zawiera również Purdue 54-12 i Starr.
- Nazwa Liberty jest tłumaczona jako Wolność. Nazwę dla tej odmiany wymyśliła Bernadine A. Aldwinckle z wydziałów entomologii i patologii roślin w Geneva Station. Jabłoń miała być wolna od chorób. Nawiązuje ona również do historii Nowego Jorku - w mieście tym znajduje się słynna Statua Wolności. Stacja badawcza Geneva, w której wyhodowano jabłko Liberty, znajduje się w pobliżu Nowego Jorku.
Zostaw komentarz