Jabłoń Granny Smith - uprawa, odporność, zapylacze

21 sierpnia 2022 Drzewa i krzewy owocowe

Jej zielone jabłka nie brązowieją po przekrojeniu. Granny Smith to odmiana zimowa z połowy XIX wieku. Świetnie nadaje się między innymi na szarlotki, tarty i sałatki.

Jabłoń Granny Smith to znana odmiana, której początki sięgają XIX wieku. Owoce są koloru zielonego. Photo by UnwateredOther

nazwy:

brak.

Pochodzenie:

ok. 1868 r. (Australia).

Jabłoń Granny Smith to jedna z najbardziej lubianych odmian na świecie.

Dojrzewanie:

Od marca (III) do następnych zbiorów.

Jabłka Granny Smith należy zbierać jak najpóźniej, najlepiej w listopadzie

(XI). Są bardzo trwałe. Smakują tym lepiej, im później są zbierane.

Jabłonie Granny Smith kwitną późno i mają bardzo długi okres wegetacji.

Owoce:

Duże (ok. 7-8 cm); okrągłe, zielone; skórka gładka i błyszcząca; miąższ zielonkawo-biały, bardzo słodki, chrupiący, średnio słodki, smaczny, nie ciemnieje po bardzo długim krojeniu; skórka umiarkowanie gruba, ale nie przeszkadza w jedzeniu; brak zapachu.

Przeznaczenie:

Do spożycia na surowo, a także do pasztetów, sałatek i frytek.

Jabłka Granny Smith są bardzo popularne w przepisach na całym świecie

Szczególnie dotyczy to placków z jabłkami, tart i sałatek.

W krajach anglosaskich często dodaje się je do potraw mięsnych. W Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są jabłkowe lizaki, znane również jako jabłka Granny Smith oblane orzechową, kokosową, czekoladową i inną powłoką. Amerykanie uważają frytki z jabłek Granny Smith za zdrowszą alternatywę dla ziemniaczanych frytek.

Jabłka Granny Smith są wyjątkowe, ponieważ nie ciemnieją po przekrojeniu.

Zachowują one również swój kształt nawet po upieczeniu. Z jabłek Granny Smith powstają doskonałe tarty i placki, które są słodkie i pyszne.

Gleba:

Gleba przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko zasadowa (idealne pH 6,2-6,7).

Stanowisko:

Słoneczna

Odporność:

Średni

Jabłka Granny Smith bardzo dobrze znoszą polskie mrozy. Warto zabezpieczyć na zimę młode drzewka w chłodnych rejonach. Owocuje co roku.

Odmiana ta jest bardzo podatna na parcha. Chorobie tej można łatwo zapobiec poprzez amatorską uprawę. Ważne jest, aby jesienią zgrabić opadłe liście i wynieść je na zewnątrz.

Zapylacze Golden Delicious James Grieve, Jonathan Kidds Pomarańcza, Koksa

Pomarańcza , Starking.

Ciekawe fakty

  • Jabłoń Granny Smith była przypadkową siewką. Należy do Mary Ann Smith (1799-1870), która znalazła ją na swojej farmie w pobliżu Sydney w Australii. Było to w 1868 roku.
  • Jabłka Granny Smith zostały po raz pierwszy zauważone na targach owocowych w 1891 roku. Później nazwano je Granny Smith (Granny Smith), na cześć Mary Ann Smith, która odkryła jabłoń.
  • Jabłoń Granny Smith jest dziś jedną z najbardziej poszukiwanych odmian na świecie. Jabłka Granny Smith mogą być nawet dwa razy droższe od innych odmian. Prezydenci USA są podzieleni na jabłka Granny Smith.

Ciasto cynamonowo-jabłkowe Granny Smith było jednym z przykładów deserów Granny Smith, które zostały podane na lunchu z okazji inauguracji prezydenta USA Baracka Obamy.

Prezydent Ronald Reagan lubił Ciasto zrobione z jabłek Granny Smith, żurawiny i jabłek GrannySmith.

  • Jabłka Granny Smith uprawiane są na całej kuli ziemskiej. Na półkuli północnej jabłka zbierane są jesienią. Natomiast na półkuli południowej (np. w Australii) jabłka zbiera się wiosną.

Internetowy sklep ogrodniczy

Pozwól nam zadbać o Twój ogród

sklep.niepodlewam.pl

21 sierpnia 2022 Drzewa i krzewy owocowe

0 Komentarze